Iranska saffran känd som ”rött guld”, saffran är en magisk ingrediens i persisk kultur, från aromatiska livsmedel och färgglada desserter, till den fysiska och spirituella medicinen.

Iranska saffran känd som ”rött guld”, saffran är en magisk ingrediens i persisk kultur, från aromatiska livsmedel och färgglada desserter, till den fysiska och spirituella medicinen. Det dyra kryddan har länge varit en hög efterfrågan och till och med utlöste ett krig 1374 i Centraleuropa. Men låt oss titta närmare på saffran i Iran och se varför du ska hålla den i din souvenir-shoppinglista.

Var kom saffran ifrån?

Grekarna hävdar att saffran kom från deras land först, berätta att till alla iranska och du kommer att få ett skratt! En starkare hypotes säger att odling av saffran först ägde rum i Iran. Argumenten om ursprunget till det dyrbara kryddan är oändliga, så låt oss ta en titt på det faktum att för närvarande är iranerna de största producenterna av saffran i världen (85% av världens saffran som odlas på ett år, ungefär 390 ton!) Antalet är enormt med tanke på att varje 500 saffranstigmas väger bara ett gram.

Iran-Saffron-Barberry-Tour

Skördesäsong

Varje år börjar saffran skördesäsongen i början av november. Medan de flesta andra vegetationer är borta täcker de ljusa lila blommorna fälten och skapar ett enastående landskap i torra regioner i Iran. Stora saffranproducenter av Iran är belägna på östra sidan av landet. Om du vill se den största marknaden, gå till Mashhad, som också är känd för sin religiösa betydelse. Men om du är mer nyfiken på var saffran kommer ifrån, kom ihåg städerna Gonabad, Torbat Heydariyeh, Taybad, Khaf och Qaen. Alla dessa städer ligger i Khorasan-regionen och deras skördsäsong börjar omkring 1 november, varar ungefär två, högst tre veckor.

Skörden av saffran börjar före soluppgången, när blommor fortfarande inte har öppnat sig. Män och kvinnor går till fältet och börjar plocka blommorna så snabbt de kan, genom de första solstrålarna blommar magiskt i en plötslig handling. Arbetet stannar omkring klockan 9 när blommorna tas till ett skuggat område för att separera. Alla sitter runt en enorm hög med blommor och tar försiktigt ut de tre stigmorna. Kommer du ihåg 500 stigmas för ett gram saffran? Det tar cirka 167 saffranblommor för att producera bara ett gram. Det är därför saffran är så dyrbar.

Iranian-Saffron-Farm-Tour-5-2