Följande är ett transkript av videon:

Berättare: Till och med i den dyra världen av kryddor sticker saffran ut. Och riktig saffran kan kosta dig över 10 000 dollar per kilo.

Efter tusentals år som krydda, färgämne och medicin behöver du över 150 blommor för att göra bara 1 gram saffran. Och de saker du har hemma i skåpet kan mycket väl vara falska. Så vad gör detta krydda så dyrt?

Safran är den röda stigmatiseringen av Crocus sativus. Varje krokus har tre små stigmas som måste plockas noggrant för hand. Denna minskålsskörd innebär att mängden du får från varje blomma är ungefär 0,006 gram.

Ingen maskin kan utföra det känsliga arbete som krävs för att skörda dessa tunna trådar. Och det kan ta 40 timmar hårt manuellt arbete att producera bara 1 kilo saffran av hög kvalitet. Att växa växterna är inte heller lätt.

David Smale: De kallas faktiskt corms, men de är som en glödlampa, i princip. Som du vet, en blomkula. Så ju fler blommor per glödlampa du kan få, och desto större blir blommorna, och allt beror på hur du tar hand om det, hur du odlar det, klimatet.

Så till exempel, om det regnar strax före skörden, får vi större blommor. Om det är väldigt torrt strax före skörden är blommorna mindre. Så du tar hand om grödan under året för hand, och du plockar blommorna för hand, och du bearbetar blommorna för hand.

Berättare: När grödan börjar blomma måste skördarna arbeta snabbt för att se till att de kan plocka allt i tid. Nästan alla plantade saffraner kan blomma inom en vecka under året. Och för att bibehålla kvaliteten plockas blommorna bäst ut på morgonen.

Kvalitet är nyckeln när man odlar en så exakt gröda. Och smaken av saffran beror på regn, temperatur och jord. Kashmir är känt för att producera några av världens högsta saffran.

Och den lilla saffransträngen som du skördar till följd av allt detta arbete? Tja, för att få högsta betyg, kan du behöva kasta hälften av det. Den dyraste saffranen av högsta kvalitet består generellt av bara stigmens tips.

I Iran, där över 90% av världens saffran produceras, finns det fyra kvaliteter. Den lägsta betyget är gruppen. Det är hela strängen som dras från blomman, från de mörkröda spetsarna till den gula basen. I högre kvaliteter avlägsnas den gula strängen, vilket bara lämnar en lång sträng av rent rött.

Det betyder att ett kilo saffran kan bestå av 450 000 trådar. Och för att få så många trådar behöver du 150 000 blommor. Och de blommorna tar mycket växande utrymme. Kummin, till exempel, kan ge 600 kilo per tunnland. Muskotnöt får dig cirka 350 kilo i samma utrymme. Använd det landet för saffran istället, så får du en skörd på 1,8 kg.

Trots den otroliga mängden arbete och utrymme som denna gröda tar upp ökar efterfrågan på kryddan och över 200 ton saffrantrådar skördas över hela världen varje år. Det är resultatet av cirka 30 miljarder blommor.

Efterfrågan på trådarna är så hög att många förfalskar eller producerar falska saffran. Trådar som ser verkliga ut vid första anblicken kan faktiskt vara gjorda av majssilke, kokosfibrer eller till och med hästhår. Syntetiska färgämnen används också för att färglägga stigmas av lägre klass och sälja dem som högklassiga saffran.

I slutet av 2019 upptäcktes en falsk saffranbrottsring i Storbritannien, vilket ledde till en tvåårig internationell utredning. År 2010 exporterade Spanien 190 000 kilo saffran, värt 50 miljoner dollar, men landets totala produktion uppgick till endast 1 500 kilo. Vid den tiden rapporterade en lokal bondeförening att upp till 90% av den spanska saffranexporten var bedräglig.

Branschen har försökt att slå ner på dessa falska och ommärkta produkter, men problemet kvarstår fortfarande, och marknaden för falska saffran stänger många riktiga saffranbönder. Så, vad smakar riktigt saffran egentligen?

Smale: Jag har blivit frågad om det av många människor under åren. [skrattar] Det är så svårt att beskriva, vilket, tror jag, är en del av dess fascination för människor och varför det hamnade som en dyr produkt, för det är det – det lägger bara till något. Det är en bittersöt smak; det är en jordisk smak. Att försöka kopiera det är mycket svårt. Och vi har – du vet, människor har försökt göra det, jag vet.

Berättare: Även om saffran är lika populär som någonsin, är den eftertraktad genom historien. I grekisk mytologi sov Zeus ibland på en bädd av saffran. Och Cleopatra sades bada i saffran och mjölk och använder färgningsegenskaperna för kryddan som en gammal falsk solbränna.

Varje kultur verkar ha sin egen myt om kryddans makter, och på 1300-talet traffrade saffranens popularitet över hela Europa när det ansågs vara ett möjligt botemedel mot pesten.

Men det finns ett nyligen hotande problem för saffran och dess pris: klimatförändringar. I Kashmir har produktionen minskat markant och många jordbrukare säljer sina mark istället.

Sajad Rafeeq: Vi hade, du vet, mycket få regn under de senaste, tror jag, fyra eller fem år. Temperaturen och klimatet har helt förändrats i Kashmir.

När jag var liten, när vi brukade åka saffran gårdar för att hämta saffran, skulle det åtminstone ta oss två dagar att hämta saffran från samma fält som du vet, nuförtiden kan du bara plocka upp i halvtimme. Jag är väldigt känslomässig med saffranen, eftersom detta är en kulturell identitet för Kashmir och särskilt människorna i Pampore. Men saken är att produktionen minskar och markerna säljs. Hus byggs på saffranmarken. Så det känns verkligen obehagligt.

Berättare: Mellan 2017 och ’18 minskade saffranproduktionen i regionen nästan 70%, från 16,5 ton ner till 5,2. Och med fortsatta torka och klimatförändringar kan denna skörd bli ännu mer sällsynt.