Saffranskrokus
Saffran, som kommer från pistillmärken i saffranskrokus, är den dyrbaraste av alla kryddor. Det krävs minst 150 000–200 000 krokusar, som måste plockas och rensas för hand, för att utvinna 1 kg torkad saffran. Saffran nämns även i Gamla testamentet. Saffran används som krydda i vissa brödsorter (“saffransbröd”). Numera blandas saffranet i degen, men i äldre tider penslade man bullarna med saffransvatten, när de färdiggräddade just tagits ur ugnen. I Sverige används den främst till lussekatter, men även i till exempel paella, bouillabaisse och den gotländska efterrätten saffranspannkaka. Det har också använts som pigment i måleri och boktryckning .90 % av världens saffran produceras i dag i Iran. Ordet saffran kommer från persiskans zafarān (زعفران) via fornfranskans safran, som är ett latinskt arveord, safranum. Det latinska ordet är i sig ett lånord från persiska. I Sverige för 300 år sedan konstaterade Carl von Linné att ”saffran muntrar sinnet”
Lämna en kommentar