Sari Shilah i Azeri översätter till Sholeh Zardpersiska. Namnet beskriver strukturen och färgen på denna persiska saffranrispudding. Sholeh och Shilah betyder en puddingliknande struktur. Zard och Sari betyder gula. Denna populära persiska efterrätt tillverkas vid alla möjliga tillfällen i Iran inklusive Shabe Yalda (Yalda Night), som är festligheterna som äger rum på den längsta natten på året och vinterens ankomst.

Om du känner till persisk mat vet du att saffran är mycket viktigt och ibland nödvändigt för persisk matlagning. Iran producerar några av världens doftande saffran av bästa kvalitet med behaglig smak och hög färgstyrka. “Sargol” är toppen av linjen och dyraste iranska saffran. Sargol översätter till “toppen av blomman.” Varje saffranblomma producerar endast 3 filament och den mest potenta delen av varje filament är den djupröda toppsektionen som skärs och separeras och torkas för att producera Sargol saffran. En del av saffranen som säljs på de västra marknaderna är ljusorange blandad med gula trådar och saknar den intensiva saffranmaken och färgen, och köparen bör leta efter alla röda trådar när det är möjligt.

Sholeh Zard är en läcker gammaldags efterrätt som är väldigt delikat och lätt i strukturen, mild i sötma och den får sin gyllene färg från saffran. Denna traditionella persiska efterrätt serveras vanligtvis vid middagsfester i enskilda efterrättbollar och garneras med mönster som är gjorda med mark kanel och skivade pistaschmandlar eller mandlar. Vissa människor lagar Sholeh Zard i stora mängder och delar den med vänner och grannar på vissa religiösa helgdagar och istället för mönster skriver de namnen på religiösa figurer med mark kanel.

Safran är viktigt för att göra Sholeh Zard och det finns inget substitut för detta “röda guld” krydda i just denna dessert. Med det sagt måste man vara försiktig med mängden safran som används i denna efterrätt. För lite saffran gör Sholeh Zard ljusgul och svag i doft och smak, men å andra sidan kan för mycket saffran vara överväldigande, till och med bitter. Bra saffran har en underbar doft, smak och färg, men mer betyder inte nödvändigtvis bättre.