Saffran är världens dyraste krydda – med 1 pund (450 gram) kostar

mellan 500 och 5 000 amerikanska dollar.

Anledningen till det stora priset är dess arbetsintensiva skördsmetod, vilket gör att

produktion kostsam.

Saffran skördas för hand från blomman Crocus sativus, allmänt känd som

“Saffran krokus.” Termen “saffran” gäller blommans trådliknande strukturer, eller

stigma.

Det har sitt ursprung i Grekland, där det vördades för sina medicinska egenskaper. Folk skulle

ät saffran för att förbättra libido, öka humöret och förbättra minnet.

Här är 11 imponerande hälsofördelar med saffran.

1. En kraftfull antioxidant

Saffran innehåller en imponerande variation av växtföreningar som fungerar som antioxidanter –

molekyler som skyddar dina celler mot fria radikaler och oxidativ stress.

Anmärkningsvärda saffranantioxidanter inkluderar crocin, krocetin, saffranal och kaempferol.

Crocin och krocetin är karotenoidpigment och ansvarar för saffranens röda färg. Både

föreningar kan ha antidepressiva egenskaper, skydda hjärnceller mot progressiva

skada, förbättra inflammation, minska aptiten och hjälpa till viktminskning.

Saffranal ger saffran sin distinkta smak och doft. Forskning visar att det kan hjälpa

förbättra ditt humör, minne och inlärningsförmåga, samt skydda dina hjärnceller

mot oxidativ stress.

Slutligen finns kaempferol i saffranblommablommor. Denna förening har kopplats till

hälsofördelar, såsom reducerad inflammation, anticanceregenskaper och antidepressiva

aktivitet.

Sammanfattning
Saffran är rik på växtföreningar som fungerar som antioxidanter, såsom crocin, krocetin,

saffranal och kaempferol. Antioxidanter skyddar dina celler mot oxidativ stress.

2. Kan förbättra humör och behandla depressiva symtom

Saffran har smeknamnet “solskenkryddan.”

Det beror inte bara på dess distinkta färg, utan också för att det kan hjälpa till att göra din ljusare ljusare

humör.

I en översyn av fem studier var saffrantillskott betydligt effektivare än

placebos vid behandling av symtom på mild till måttlig depression.

Andra studier visade att det var lika effektivt att ta 30 mg saffran dagligen

Fluoxetin, Imipramine och Citalopram – konventionella behandlingar mot depression.

Dessutom upplevde färre biverkningar från saffran jämfört med andra

behandlingar.

Både saffranbladen och trådliknande stigma verkar dessutom vara effektiva

mot mild till måttlig depression.

Medan dessa fynd är lovande är längre mänskliga studier med fler deltagare

som behövs innan saffran kan rekommenderas som en behandling mot depression.

Sammanfattning
Saffran kan hjälpa till att behandla symtom på mild till måttlig depression, men fler studier är

behövs innan definitiva rekommendationer kan göras.

3. Kan ha egenskaper mot cancerbekämpning

Saffran innehåller mycket antioxidanter, som hjälper till att neutralisera skadliga fria radikaler. Fria radikaler

skador har kopplats till kroniska sjukdomar, såsom cancer.

I teströrstudier har saffran och dess föreningar visats selektivt döda kolon

cancerceller eller undertrycker deras tillväxt, medan normala celler lämnas oskadda.

Denna effekt gäller också hud, benmärg, prostata, lunga, bröst, livmoderhalsen och flera

andra cancerceller.

Dessutom har teströrstudier funnit att crocin – den viktigaste antioxidanten i saffran

– kan göra cancerceller känsligare för kemoterapi.

Medan dessa resultat från teströrstudier är lovande, är krafterna mot cancer mot

saffran studeras dåligt hos människor, och mer forskning behövs.

Sammanfattning
Saffran innehåller mycket antioxidanter, vilket kan hjälpa till att döda cancerceller medan de lämnar normala celler

oskadd. Mer mänsklig forskning behövs dock.

4. Kan minska PMS-symptom

Premenstrual syndrom (PMS) är en term som beskriver fysiska, emotionella och

psykologiska symtom som inträffar före en menstruationsperiod.

Studier visar att saffran kan hjälpa till att behandla PMS-symtom.

Hos kvinnor i åldern 20–45 år var det mer effektivt att ta 30 mg saffran dagligen

placebo vid behandling av PMS-symtom, såsom irritabilitet, huvudvärk, sug och smärta.

En annan studie fann att helt enkelt att lukta saffran under 20 minuter hjälpte till att minska PMS

symtom som ångest och sänkta nivåer av stresshormonet kortisol.

Sammanfattning
Både äta och lukta saffran verkar hjälpa till att behandla PMS-symtom, t.ex.

irritabilitet, huvudvärk, sug, smärta och ångest.

5. Får agera som ett afrodisiakum

Aphrodisiacs är livsmedel eller kosttillskott som hjälper till att öka din libido.

Studier har visat att saffran kan ha afrodisiaka egenskaper – särskilt hos människor

tar antidepressiva.

Till exempel, att ta 30 mg saffran dagligen under fyra veckor förbättrade erektil avsevärt

fungerar över en placebo hos män med antidepressiva relaterade erektil dysfunktion.

Dessutom visade en analys av sex studier att ta saffran förbättrades avsevärt

erektil funktion, libido och total tillfredsställelse men inte spermaegenskaper.

Hos kvinnor med låg sexuell lust på grund av att de tar antidepressiva medel, 30 mg saffran dagligen

under fyra veckor minskade sexrelaterad smärta och ökad sexuell lust och smörjning,

jämfört med en placebo.

Sammanfattning
Saffran kan ha afrodisiaka egenskaper för både män och kvinnor och kan särskilt

hjälpa de som tar antidepressiva.

6. Kan minska aptit och hjälpa viktminskning

Snacking är en vanlig vana som kan göra att du riskerar att gå upp oönskad vikt.

Enligt forskning kan saffran hjälpa till att förhindra snacks genom att bromsa din aptit.

I en åttaveckors studie kändes kvinnor som tar saffrantillskott betydligt mer fulla,

snacks mindre ofta och tappade betydligt mer vikt än kvinnor i placebo

grupp.

I en annan åtta veckors studie hjälpte till att ta ett saffranekstraktillskott betydligt

minska aptiten, kroppsmassaindex (BMI), midjeomkrets och total fettmassa.

Men forskare är osäkra på hur saffran bromsar aptiten och hjälper till viktminskning. Ett

teorin är att saffran höjer ditt humör, vilket i sin tur minskar din önskan att mellanmål.

Sammanfattning
Saffran har visat sig minska snacks och begränsa din aptit. I sin tur dessa

beteenden kan hjälpa dig gå ner i vikt.

7-10. Andra potentiella hälsofördelar

Saffran har kopplats till andra hälsofördelar som ännu inte varit omfattande

studeras:

Kan minska riskfaktorerna för hjärtsjukdomar: Djur- och provrörstudier indikerar det

saffrons antioxidantegenskaper kan sänka kolesterol i blodet och förhindra blodkärl

och artärer från igensättning.
Kan sänka blodsockernivåerna: Saffran kan sänka blodsockernivåerna och höja insulin

känslighet – som sett i teströrstudier och möss med diabetes.
Kan förbättra synen hos vuxna med åldersrelaterad makuladegeneration (AMD):

Saffran verkar förbättra synen hos vuxna med AMD och skydda mot fria radikaler

skada, som är kopplad till AMD.
Kan förbättra minnet hos vuxna med Alzheimers sjukdom: Saffrons antioxidant

egenskaper kan förbättra kognition hos vuxna med Alzheimers sjukdom.

Sammanfattning
Saffran har kopplats till flera andra potentiella hälsofördelar, till exempel förbättrade

risk för hjärtsjukdomar, blodsockernivåer, syn och minne. Men fler studier

behövs för att dra starkare slutsatser.

11. Lätt att lägga till din kost

I små doser har saffran en subtil smak och arom och parar väl ihop med salta rätter,

såsom paella, risottos och andra risrätter.

Det bästa sättet att dra ut saffranens unika smak är att blöta trådarna i heta – men inte

kokande vatten. Lägg trådarna och vätskan till ditt recept för att uppnå en djupare, rikare

smak.

Saffran är lättillgänglig på de flesta specialmarknader och kan köpas som trådar

eller i pulverform. Det är dock bäst att köpa trådarna, eftersom de ger dig mer

mångsidighet och är mindre benägna att bli förfalskade.

Trots att saffran är världens dyraste krydda, går en liten mängd lång

sätt, och du behöver ofta inte mer än en nypa i dina recept. Faktum är att använda också

mycket saffran kan ge dina recept en överväldigande medicinsk smak.

Dessutom finns saffran i tilläggsform.

Sammanfattning
I normala doser är saffran i allmänhet säker med små eller inga biverkningar. Se till att

köp saffran från ett ansedd märke eller butik för att undvika en förfalskad produkt.