Saffranfält är utan tvekan en av världens mest historiskt betydelsefulla och önskade ämnen. Saffronens betydelse för det persiska köket kan inte överskattas. Detta unika krydda har haft en speciell plats inom persisk konst, handel och medicin och skapar ett oskiljaktigt band till persisk kultur. För att verkligen förstå saffranens betydelse måste man ha förståelse för dess historia och odling.

Till att börja med är saffran ganska gammal. Grottamålningar som hittades i Iran från 50 000 år sedan har visat sig vara gjorda med saffranbaserade pigment. Saffran odlades, användes som färgämne och vävdes till dyra material, innan det var ett häftklammer i varje kryddstång i Mellanöstern.

Safran tillskrevs många positiva effekter som sträckte sig från medicinskt till kosmetiskt medel; inklusive ett botemedel mot melankoli, en parfym och en kraftfull afrodisiakum. Till och med Alexander den stora togs in av kryddan; Alexander badade i varmt saffranblöt vatten som en metod för att läka sina sår efter strider. Påverkan från Alexander arméer förde saffran till Makedonien och Grekland, och ganska snart blev saffran ett kraftfullt handelsverktyg och lyxmärke.